top of page

Shiatsu voor je vagina - workshop Yoni Self Release


Een van de deelnemers aan de Yoni Self Release workshop schreef dit erover: "De meeste mensen die mij een beetje kennen weten dat ik me vrij veel bezig houd met laten we maar even noemen ontwikkeling (it's also my day job), lichaamswerk (tantra massage), self improvement op een niet-oordelende manier. Ik vind dingen die raken aan healing door aanraking, traumaverwerking, alles wat je met je lichaam kan ervaren maar geen idee had, gewoon mateloos boeiend. Vanuit dat gegeven kwam ik ooit terecht bij Marielle. Wat ze doet klonk fucking interessant, ze weet en kan veel en daarnaast heeft ze dezelfde no bullshit houding die ik zelf ook graag uitdraag, zeker als het om lichaamsbewustzijn en tantra gaat. Ik deed een workshop yoni release (yoni is Sanskriet voor de vagina en de vulva, maar vagina/vulva bekt wat minder lekker) omdat het idee erachter me interessant in de oren klonk: bindweefsel (fascia) kan verharden, pijnlijk of gevoelloos worden als reactie op emoties, trauma, pijn. Je kunt dus ook het bindweefsel in je genitaliën losser en zachter maken. Ik deed ook een drietal yoni release sessies bij een practitioner die door Marielle is opgeleid. Eigenlijk meer uit nieuwsgierigheid want ik vond niet dat ik vagina issues had: ik werd eigenlijk altijd wel nat, penetratie ging prima en ja af en toe wat menstruatiepijn, maar dat hoort erbij toch? Boy was I wrong. In alle sessies kwamen er flink wat emoties omhoog, herinneringen aan een zeer pijnlijke spiraal plaatsing, verdriet over grensoverschrijdingen en mannen die veel te snel penetreerden. Na de (geweldig gegeven) sessies merkte ik dat mijn yoni veel losser voelde, ik veel meer opwinding voelde en zachter naar mezelf kon zijn.

Daarna kwamen er weer andere dingen tussendoor, en hoewel ik wel de behoefte voelde aan weer wat sessies voelde het ergens ook niet fijn om elke keer een hoop geld te besteden aan wat voelde als een endless ongoing thing: als gevoelig persoon reageert mijn lichaam en ook mijn yoni op allerlei dingen die gebeuren. Daar ga ik mee om door veel rust te nemen, regelmatig gemasseerd te worden en veel te dansen, maar wat het gebied down under betreft houd ik me alleen maar bezig met genot - terwijl er dezelfde dingen kunnen gebeuren als in mijn rug of benen.

Er bleek inmiddels een workshop yoni self release te zijn. Zelf doen, fijn! En aangezien Marielle deze workshop niet zo heel vaak geeft, was dit wel mijn kans. En ik ga er hier over vertellen omdat ik niet alleen een geweldige ervaring had, maar ik het belangrijk vind dat dit breder gedeeld wordt - ik ken zoveel vrouwen die kampen met problemen in en om hun yoni, die niet kunnen klaarkomen, snel verkrampen, van alles. Die hun yoni vaak niet mooi vinden (me!) en er eigenlijk alleen contact mee hebben als ze zich wassen, als ze masturberen of seks hebben (also me!). En omdat ik het eigenlijk maar vreemd vind dat ik naar de masseur of acupuncturist ga als mijn schouder vastzit, maar wat mijn vagina betreft me alleen bezig houd met welke speeltjes lekker zijn (ook belangrijk). Misschien ligt hier een deel van het antwoord op de vraag hoe we als yoni bezitters beter voor onszelf kunnen zorgen.

The workshop

Ik vind het altijd weer bijzonder en fijn om met alleen maar vrouwen te zijn - de sfeer is meteen anders. En hier was ie goed. Met wat oefeningen vanuit o.a. het Wheel of Consent en het herhalen van elkaars namen werd er een safe space gecreëerd. Ik heb heel veel workshops en trainingen gedaan en gegeven en let altijd erg op of en hoe mensen veiligheid creëren en informatie overbrengen, en dat was hier heel goed. Zoals verteld worden dat als je tussendoor een dutje wil doen, dat totaal geaccepteerd wordt. Het gedeelte 's ochtends bestond eigenlijk alleen maar uit uitleg en video's, maar damn, dat was interessant. Ik was me wel bewust van het bestaan van bindweefsel, maar nu zag ik een video van hoe bindweefsel er daadwerkelijk uitziet en hoe het reageert op pijn en aanraking. Hoe het door ons hele lichaam zit, dus ook je genitaliën (ja, penis people hebben ook bindweefsel daar en ja, ook zij kunnen leren hoe je dit losser maakt). Een ander interessant stukje was de uitleg over de clitoris die, zoals hopelijk steeds meer mensen weten, uit veel meer weefsel bestaat dan alleen het puntje wat je kan zien. Volgens de theorie duurt het 20-45 minuten voordat een vrouw helemaal klaar is om gepenetreerd te worden, omdat de zwellichamen aan de binnenkant van de vagina die tijd nodig hebben om helemaal op te zwellen. En als dat zo is, zou je door penetratie ook de stukken clitoris die om de vagina zitten, beter moeten voelen. Dus wel een clitoraal orgasme zonder vinger op het puntje? Even gingen mijn gedachten razendsnel.

Eye opener: reversing the direction of touch.

In een korte oefening aan het begin zat meteen een van de delen die me het meeste opleverde: het omdraaien van de aanraking. In plaats van te voelen dat mijn hand mijn arm aanraakt, mijn aandacht verschuiven en voelen hoe mijn arm mijn hand aanraakt. Een heel subtiele verandering, maar het voelt zo anders! Gelukkig kon ik het heel makkelijk omdraaien, waarschijnlijk door jarenlange tantra training. Dit is een heel goede manier om je zenuwstelsel te kalmeren bij stress en een belangrijk onderdeel van self release.

Na een meditatie en lunch werd er een demo gegeven door Marielle zelf en twee van haar assistenten. Op drie verschillende plekken in de ruimte zaten we in groepjes om hen heen, en werden we uitgenodigd te kijken hoe ze de verschillende stappen van de self release uitvoerden. Even had ik moeite met kijken ook al wist ik dat het mocht: ik zie normaal alleen vulva's in seksuele context of als ik zelf masseer, maar dan ben ik meer participerend. Wat was het bijzonder om met meerdere vrouwen toe te kijken hoe ze rustig ademend, heel langzaam hun vingers over hun venusheuvel en schaamlippen lieten glijden. Want hierbij gaat het niet om vingeren of opwinding, maar om met aandacht te voelen of en waar er verhardingen zitten. Want verhardingen e.d. op bindweefsel kun je dus zelf voelen. En ook al kon ik niet zien wat er gebeurde met een vinger aan de binnenkant, ondertussen werd dat gewoon uitgelegd. Intussen was Marielle in een van de hoekjes haar zeer uitgebreide kennis van bindweefsel, trauma en de invloed van verhardingen aan het delen. De assistent die de demo deed voor mijn groepje voelde al snel aan dat ze die dag niet verder wilde dan de buitenkant en stopte, en ook dat was fijn. De hele dag lag er ontzettend veel nadruk op in contact blijven met jezelf en doen wat klopt voor jou, of dat nu kijken, in een hoekje thee gaan drinken of zelf oefenen is.

Na de demo werd het tijd om zelf te oefenen, voor wie dat wilde. Iedereen kreeg een beetje kokosolie, pakte een matje en maakte haar eigen plekje. Ik koos een plekje voor mezelf uit met zicht op een hele rij vrouwen die met opgetrokken benen, sommigen onder een dekentje, met hun handen tussen hun benen zaten. Zo bijzonder. Het zelf oefenen was begeleid, en ik begon met mijn vingers langzaam in het weefsel op mijn venusheuvel te laten zakken. Telkens lag de nadruk op het ademen, het met aandacht bij je yoni zijn, je schouders ontspannen. Tussendoor kon je je hand opsteken als je hulp nodig had, waarna een van de assistenten naar je toe kwam om iets uit te kunnen leggen, je te ondersteunen of zelfs mee keek als je wilde. Dat werd nog even hilarisch toen een van de vrouwen, in haar blote billen voor me staand liet zien welke greep je moest gebruiken bij de schaamlippen. Er was een safe space van ruimte voor emoties, humor, eigenheid en openheid die ik niet vaak heb ervaren bij workshops. Zelf vroeg ik hulp toen ik kleine verhardingen (voelde als dunne touwtjes of kleine rijstkorrels onder het weefsel) voelde bij de ingang van mijn vagina. Ik kwam even in een soort performance modus die ik wel vaker heb bij workshops: we gaan de yoni releasen, nou kom op dan, duwen op die hap. Ik wist even niet meer hoe en wat ik moest doen, ik wilde eigenlijk zoveel mogelijk punten wegmasseren zodat het maar gelukt zou zijn. Maar dit ging over aandacht en laten zijn, niet over doen. Een van de assistenten praatte me erdoor heen, gaf aanwijzingen om te ademen en de aanraking om te draaien. En daar gebeurde iets bizars: een van de verharde puntjes verdween zo, poef! onder mijn aanraking. Kennelijk kan het zo werken. Daarna kwamen we bij de baarmoederhals die ik in verschillende posities ook nog probeerde te vinden, maar ik kon er niet bij. Ach ja, dan maar thuis. De ervaring van contact met mijn yoni en het aanraken aan vooral de buitenkant was al genoeg. Heel rustig liet ik mijn vinger weer uit me glijden en gingen we opruimen. Er was een rondje waar sommige vrouwen over hun ervaringen vertelden, wat heel krachtig voelden. Bijna iedereen die dag voelde hoe niet in contact ze vaak waren met hun yoni, en hoe ze nu de tools hebben om dat wel te zijn. De vragen gingen verder over het nut van jade eieren, over het risico van vibratoren. De trilling van vibratoren veroorzaakt meer ongevoeligheid waardoor je steeds meer stimulatie nodig hebt, iets wat ik zelf ook ervaren heb. Mijn wand vibrator heb ik vorig jaar weggegooid en ik gebruik zelf alleen nog maar dildo's en een heel enkele keer een trilspeeltje. Bij alle uitwisseling over jade eieren en persoonlijke vragen begon ik een beetje af te dwalen, ook omdat jade eieren mij gewoon echt een brug te ver zijn, ik heb moeite om te geloven in de kracht daarvan. Inmiddels was ik ontzettend moe en was het tijd om naar huis te gaan.

After thoughts

Op advies heb ik de dagen erna even niets gedaan, maar komende tijd ga ik zeker experimenteren met hoe het is om mezelf te releasen. Want ik begin wel een vermoeden te krijgen hoeveel spanning en verhardingen ik ook heb. Wat me wel puzzelt, toen ik hier jaren geleden mee in aanraking kwam ook al, is hoe de kennis over penetratie die Marielle ook heeft zich verhoudt tot mijn seksualiteit. hoe mijn voorkeuren zich combineren met de kennis en adviezen over optimale penetratie die me ook erg zinnig in de oren klinken en dat penetratie pas dan echt ook fijn is voor de vagina weet ik nog niet. Dat wordt nog een leuke ontdekkingsreis, om te kijken of en hoe dat anders kan. Dat alleen natheid niet betekent dat we gepenetreerd willen worden, was gelukkig al steeds meer bekend.

Lieve lezers, ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad. Een goede video met meer uitleg over yoni release en mogelijke effecten ervan door Marielle staat hier. Ik kan haar workshops en trainingen heel erg aanraden."

Pic by https://ireneillustrations.com/

1.271 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page